Bari Laci: „Amíg a szívemből írom a dalaimat, mindig száz százalékban magamat adom”

  11 Jul 2021

  • Bari Lacit 2013-ban, tizenkét éves korában ismerhettek meg a nézők Az ének iskolája című produkcióban, majd három évre rá a Sztárban Sztár + 1 kicsi műsorban kápráztatta el a nézőket elképesztő hangjával.

A tehetséges fiatalember azóta is céltudatosan készül az énekesi pályára, s mint mondja, minden egyes nap az álmait éli.

– Mi minden történt veled az elmúlt években? Miben változtatta meg az életed ez a két szereplés, milyen kapuk nyíltak meg általuk előtted?

– Az ének iskolája fiatal korom ellenére számomra a szakmai életem egyik legmeghatározóbb állomása volt. Ott éreztem először igazán, hogy mennyire imádok színpadon lenni és a zene által átadni az érzéseimet a közönségnek. Rengeteg szakmabelit ismerhettem meg a műsor folyamán, így már 12 évesen betekintést kaptam ebbe a világba, láthattam, hogy hogyan is dolgoznak az igazi profik. Amikor az ember ilyen szinten reflektorfénybe kerül egy ország előtt, természetesen mindenki tanácsokkal próbálja ellátni. Engem is nagyon sok ilyen behatás ért, de hála a szüleimnek, közösen mindig sikerült jó döntéseket hoznunk a karrieremmel és sok más dologgal kapcsolatban. Például amikor a szüleim észrevették rajtam azt, hogy már nem élvezem, hogy mindig mindenki megismer, odajön, fényképet kér, vagy csak sugdolóznak a hátam mögött, közösen úgy döntöttünk, hogy egészséges szintre helyezzük ezt az egész hírnév dolgot, és a tanulásra, fejlődésre fogunk koncentrálni, valamint arra, hogy egészséges gyermekkorom lehessen. Így hát jelentkeztem a Miskolci Bartók Zeneművészeti Gimnáziumba klasszikus és jazz zongora szakra, ahová felvételt nyertem, ezzel kezdetét vették a középiskolás éveim, amikor zenekarokat alapítottam, nemzetközi jazz fesztivált nyertem, számos helyen felléptem és még több zenei műfajt próbáltam elsajátítani, megtanulni. Érettségi után már felnőttfejjel tudtam azt mondani, hogy belevágok a szakmába, hiszen minden porcikám ezt akarja és egyszerűen szerelmes vagyok a zenébe. Így megírtam az első saját dalomat, a Félteleket, ami hála Istennek óriási figyelmet kapott, és a szakmától és a közönségtől is nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, amit nagy sikerként és elismerésként könyveltem el. Úgy érzem, hogy most igazán megtaláltam a helyem, haladok az utamon az álmaim felé, de már most úgy érzem, hogy az álmaimat élem. Ez fantasztikus érzés, hiszen azt csinálom, amit szeretek, a munkám a hivatásom és a hobbim is egyben.

Saját dallal A Dal színpadán

– Mik azok a dolgok, amiket konkrétan ezekből a műsorokból tanultál meg és segítségedre vannak most is a mindennapokban?

– Ezekben a műsorokban legfőképpen a színpadi jelenlétet, az izgulás leküzdését, a kamerák előtti viselkedést és a szakmai szorgalmat, alázatot, hozzáállást lehetett megtanulni. Ezek mindegyikének hasznát veszem a mindennapokban is.

– Idén jelentél meg újra a szélesebb nyilvánosság előtt, A Dal 2021 műsorában debütáltál Féltelek című daloddal. Hogyan értékelnéd ezt a szereplésedet? Elégedett voltál a teljesítményeddel?

– A Dal 2021 egy újabb hatalmas mérföldövet jelentett az életemben, hiszen igazán felnőttként itt sikerült bemutatkoznom újra a nagyközönség előtt. A Féltelek a szívem legmélyéről született, egész egyszerűen imádom, hiszen az első saját szerzeményem, ami minden tekintetben különleges helyet foglal el az életemben. Elképesztően szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az, hogy az első saját dalomat ekkora közönség előtt mutathattam meg, még most is felfoghatatlan számomra. Az már csak hab a tortán, hogy Istennek hála az ország minden szegletéből szuper visszajelzéseket kaptam, nagyon-nagyon sokan szeretik a Félteleket.

Középpontban a karrier

– A napokban új oldaladról is bemutatkoztál, Messzire mennék című dalod egy igazán friss és pörgős, mégis mély érzelmekkel teli szerzemény lett. Mesélnél a keletkezésének a részleteiről? Mi ihlette, milyen képi világ jellemzi a hozzá készült klipet?

– Úgy gondolom, a Messzire mennék egy nagyon érdekes kombináció. A már tőlem megszokott lírikus, romantikus, mély érzelmekkel teli éneklés és szöveg egy abszolút mai, fiatalos, tempós hangzásvilággal párosul. Ez a dal egy szakítás utáni időszakot dolgoz fel, amit egy előző kapcsolatom lezárása ihletett. Szokták mondani, hogy egy rossz szakítás a művészeknek egy jó ihlet. Velem pontosan ez történt. Leho Dani volt a videóklip rendezője és operatőre is. Már az első demó hanganyag átküldésekor tökéletes vizuált képzelt el a dalhoz, azonnal ráérzett erre a kettős érzelmi vonalra. Ez jellemző a klipben is, végig jelen van egy dinamikus érzet, egy fiatalos lendület, viszont a mély érzelmek és a szakítás utáni szomorúság fényekben, emlékképekben és a csodálatos női szereplő színészi játékában is folyamatosan visszaköszön.

– Jelenleg mivel/mikkel foglalkozol, mi köti le az idődet és az energiádat?

– Jelenleg dalokat írok, teljes mértékben a karrieremre koncentrálok, folyamatosan dolgozom, zenélek.

– Sokféle zenei műfajban volt alkalmad próbára tenni magad. Melyiket érzed leginkább sajátodnak? Milyen műfajt szeretnél még kipróbálni?

– Az én zenei világom nagyon sok dologból tevődik össze, és leginkább a popzenén belül összpontosul. Nem feltétlen szeretnék egy kiválasztott zenei világot magamnak, inkább úgy látom ezt, hogy amíg a szívemből írom a dalaimat, addig legyen az bármilyen zenei stílus, mindig száz százalékban magamat fogom adni. Ha szomorú leszek, lassú dalokat írok, ha boldog, akkor táncolósakat.

A minőségi popzene képviselője

– Ki a legnagyobb kritikusod, kinek a véleményére adsz legnagyobb mértékben?

– Édesanyám mindig mindenben támogat, és mindenben mellettem van, de ahhoz, hogy ez így lehessen, kellenek néha azok a tanácsok vagy kritikák, amiket elmond nekem. Ezeket általában nem zenében teszi, hanem mindig segít nekem, ha látja, hogy az élet bármelyik területén picit elakadni látszom vagy bizonytalan vagyok.

– Kit tartasz mesterednek? Kitől kaptad a legjelentősebb útravalót a pályához és az élethez?

– A keresztapámtól. Születésem óta minőségi zenéket hallgattunk, és ő volt, aki megmutatta, hogy mi is az a ZENE.

– Hogyan képzeled el a karriered alakulását? Mi jelentené számodra az igazi sikert, mit szeretnél elérni a közeli vagy a távolabbi jövőben?

– Saját dalokat szeretnék írni, és élőben koncertek formájában is adni a zenémmel az embereknek.

Szeretném a minőségi pop zenét képviselni Magyarországon, és ezt minél szélesebb körben eljuttatni a közönséghez. Rengeteg tervem van, de tudom, hogy Isten mellettem van és mindig minden úgy lesz, ahogy annak lennie kell.

Budai Klára