Csézy: „Fedezzük fel magunkban az értékeket és legyünk rájuk büszkék!”

  14 Sep 2023

Szeptember közepén jelent meg Csézy legújabb, Rejtett szépség című dala, amely a rejtett szépségre, a belső értékekre, a józan ítélőképességre és az önelfogadás fontosságára hívja fel a figyelmet.

— Miért érezted lényegesnek, hogy éppen ezt a témát helyezd fókuszba?

 Mindig fontos volt számomra, hogy akkor szólaljak meg vagy énekeljek új dalt, ha van valami mondanivalóm, üzenetem az emberek számára. A Rejtett szépség című dalom a mai világunk legfontosabb problémáit érinti. Szeretnék harcba szállni a természetes szépségért, az emberek belső értékeiért, önmagunk elfogadásáért. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy senkit nem ítélek el, ha valamilyen szépséghibájával nem tud együtt élni és ezért végeztet el beavatkozásokat, viszont a mértékletesség az, ami véleményem szerint fontos. Az egyforma műre varrt egyen-nők nagyon rossz üzenetet közvetítenek az amúgy is folyton szorongó fiatal generáció felé. A dal arról is szól, hogy ne utánozzunk másokat, fedezzük fel magunkban az értékeket és legyünk rájuk büszkék!

— A dalhoz látványos videóklip is készült, ami szeptemberben lesz látható. Kik működnek közre benne, milyen történetet jelenít meg?

 Ez a téma régóta foglalkoztat már. Egyeztettem Rakonczai Viktor zeneszerzővel és Szabó Ági szövegíróval és elképesztő üzemmódba kapcsoltunk. 16 éve dolgozunk már együtt, ismerjük egymás rezdüléseit. Tökéletes dalt írtak. Jimy J. Hollywood kliprendező és Mayer Zoli operatőr pedig megvalósította mindazt, amit a zene adott. Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy megmutassuk, a virtuális világban mennyire elvesznek a fiatalok, hogy az emberek olyan beavatkozásokat végeztetnek el magukon, melyektől felismerhetetlenné válnak.

Szerettük volna azt kiemelni, hogy a jó Isten mindent és mindenkit gyönyörűnek teremtett és hogy ne ítélkezzünk elsőre, hanem lássuk meg az emberek igazi arcát.

Utat talál a zene a szívekhez

— Általánosságban milyen témák foglalkoztatnak, miről énekelsz szívesen?

 Egy zene akkor válik slágerré, ha a hallgatók megtalálják benne a saját érzéseiket. Ilyen lett a Mama című dalom, az Ez az otthonunk, melyet sokan Magyarország második himnuszaként is emlegetnek. A Szeretlek, amit a férjemnek írtunk az esküvőnkre. Boldog vagyok, ha a zeném utat talál az emberek szívéhez, ha egy-egy jelentős alkalomnál az életükben zenei kíséretként szerepel. Sok üzenetet kapok, hogy esküvői bevonuló zenének is előszeretettel játsszák a dalaimat.

– Van valamilyen ügy kapcsán küldetéstudatod, ami mellett közszereplőként már most is kiállsz vagy ki szeretnél állni?

– Egy ismert ember, aki közszereplést vállal, sokaknak példaképe lehet abban, amit csinál. Azt tudom, hogy nagyon sokan követik a biogazdálkodásomat, a kertépítésemet, amit 12 éve végzek, a házi kedvenceinket, akiket családtagként szeretünk és a családi életemet is.

Karikó Katalinnak is készített ruhát

– 2008. február 8-án Szívverés című daloddal megnyerted az 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál Magyar Televízió által rendezett hazai döntőjét, ezáltal a jogot, hogy képviselhesd Magyarországot a belgrádi versenyen. Óriásit fordult akkor, ott veled a világ. Hogy érzed, az azóta eltelt 15 évben sikerült valóra váltanod mindent, amit az énekesnői pályádról, az életedről megálmodtál? Van valamivel kapcsolatban hiányérzeted?

– Hároméves korom óta énekesőnek készültem, soha semmilyen más opció nem volt a fejemben hivatásként. Minden iskolát elvégeztem, hogy énekművésszé válhassak. Mindig is egy élet munkásságot szerettem volna építeni és minden nap ezt is teszem. Emellett megalapítottam a saját ruhamárkám, ami a tizedik születésnapját ünnepli. Nagyon hálás vagyok a visszatérő és új vendégeimnek és büszkeséggel tölt el, hogy mások mellett Karikó Katalinnak is készíthettem már ünnepi öltözetet.

– Mi motivál a hivatásodban, mi nem engedi kialudni ennyi éven keresztül a lángot?

– Számomra ez soha nem volt kérdés, mindig ezt akartam, teljes szívemből. Ez az életem, ez a szakmám.

Megtalálni a szépet mindenben

– Min dolgozol, mivel foglalkozol jelenleg? Mire készülsz a következő hetekben, hónapokban?

– Szeretném minél több emberrel megismertetni ezt az új dalt, erőt adni nekik, elgondolkodtatni őket. Az év hátralévő részében koncerteket, fellépéseket tervezek, és ha minden jól megy, egy szép karácsonyi dalt is szeretnék a fa alá tenni.

– Mit tartasz az életfilozófiádnak? Mi a szépség, a siker definíciója a te olvasatodban vagy éppen mit tartasz az élet, a létezés értelmének?

– Szeretni és boldognak lenni, hálásnak lenni mindenért, amink van. Megtalálni minden napban egy pici örömöt, hogy a következő napot is szépnek lássuk. Van, hogy több erőfeszítést igényel ezeket mindig szem előtt tartani, de tudatosan igyekszem kizárni az életemből azokat a negatív tényezőket, amin nem tudok változtatni.

– Milyen álmokat, célokat szeretnél még mindenképpen valóra váltani?

– Szeretnék sokáig úgy énekelni, hogy az örömet okozzon másoknak.

Budai Klára