Emelkedtek a bérleti díjak a fővárosban

  11 Jul 2021

  • Budapesten a kiadó lakások piaca hónapok óta folyamatos élénkülést mutat.

A korlátozó intézkedések enyhítésével erősödött a keresleti oldal fizetőképessége, így a bérleti díjak júniusra átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek, ezzel együtt elkezdődött a belvárosi lakások visszaáramlása a rövid távú kiadást célzó Airbnb-piacra, így nyár végére egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulóknak kedvező árfekvésű lakást bérelni – adta hírül a Rentingo.com.

A bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült. A pandémiát ugyanakkor még mindig nem heverte ki a piac, hiszen Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan júniusban is 144 ezer forintot kértek átlagosan egy kiadó lakásért, ezzel szemben a kínálati bérleti díjak tavaly júniusban még meghaladták a 162 ezer forintot.

A következő hónapokban a bérleti díjak alakulása attól függ, hogy a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza az Airbnb-s kiadáshoz, és így mennyivel kevesebb lakás lesz elérhető hosszú távú bérletre. Kérdés, hogy a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e Magyarországra. Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek.

Mindezek miatt a Rentingo.com azt tanácsolja az új tanévre készülő egyetemistáknak, hogy időben kezdjék el az albérletkeresést, mert aki későn ébred, jóval drágábban juthat bérleményhez. Rámutattak, hogy mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást. Arra is felhívták az albérletet keresők figyelmét, hogy a koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállásnál a bérleti szerződést felmondhassák.