Felfuthat a lakásépítés a rozsdaövezetekben

  10 Jun 2020

  • Változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az állam kedvezményes 5 százalékos áfát biztosít a jövőben megépülő rozsdaövezeti lakásokra. Ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet önkormányzati egyeztetések után. Elvileg a már készülő lakások is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást és kedvezményes áfával kerülhetnek majd piacra, amennyiben ehhez megfelelő területen épülnek.

– Vannak azonban még tisztázatlan kérdések, például az, hogy mely területeket jelölik ki erre a célra. Az új lakások piacára gyakorolt hatás pedig nagyban függ például attól, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: lesznek olyan területek, ahol lényegében azonnal megindulhatnak a társasház-építések, ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek. A szóban forgó munkák elvégzése után a kijelölt területeken közép- és hosszú távon új lakások, társasházak épülhetnek, esetleg új városrészek jöhetnek létre.

Az ingatlan.com adatai szerint lenne kereslet az új lakásokra: májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban. A járvány előtti, februári szinthez képest pedig 24 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés.