Hétfőtől az üzletekben is kötelező az arc eltakarása

  06 May 2020

  • Április 27-től kötelező az arc eltakarása az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban, valamint a tömegközlekedési eszközökön.

Budapesten már rengeteg helyen – patikákban, drogériákban, akár online rendeléssel internetes áruházakból is – beszerezhető maszk, ugyanakkor ennek hiányában hasonló védelmet nyújt az is, ha az arcunkra helyezünk egy szájunkat és az orrunkat is eltakaró kendőt, sálat. A szabály életbe lépését megelőzően és annak első hetében 60 ezer egészségügyi maszkot oszt szét kiemelt fővárosi csomópontokban a BKK, továbbá a Magyar Református Szeretetszolgálat is mintegy 30 ezer maszkot ad a közlekedőknek.

Budapesten, ahogy a járványveszély kezdete óta, továbbra is a lehető legsűrűbben, naponta fertőtlenítik és takarítják a járművek minden közösen használt felületét – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, az ablaknyitókat – és a járművezetői állást is.

A BKK a május elején kezdődő középiskolai érettségi vizsgák napjaira munkanapi menetrendet vezet be, segítve ezzel a távolságtartást. Az utasokat arra kéri, hogy aki teheti, ezekben a napokban tervezze utazását a vizsgák időpontja előtti vagy utáni időszakra.