Jótanácsok grillezéshez

  02 May 2021

  • Ahogy megérkezett a tavaszi jó idő, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk.

Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek (most ugye csak szűk körű) grillpartikat rendezni, összegyűjtöttünk pár tippet, amire érdemes odafigyelni.

1. Tervezzünk előre, hagyjunk időt az előkészületekre!

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, nekünk pedig csak akkor jut eszünkbe, hogy nem vettünk mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezést egy alapos (bevásárló)lista készítése előzzön meg. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

2. Sose hagyjuk a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne öntsünk a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk és a szépen izzó parazsat is tönkre tesszük. Figyeljünk arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyjunk a grill körül.

3. Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt túl hamar akarjuk megfordítani. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudjuk, hogy fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgassuk, azzal csak roncsoljuk az állagát.

A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal töröljük át, hogy ne tapadjon oda a hús, a sütés után pedig – amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró – egy kefe segítségével érdemes letörölni. Ha hagyjuk teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.