Kerékpárral Budapesten

  22 Sep 2020

  • Nem szűnnek meg a járványveszély idején kialakított kerékpársávok a Bartók Béla úton, a Villányi úton és a Tétényi úton. A Nagykörúton megmarad a biciklisták helye, de az autósok mozgástere nagyobb lesz.

Az Üllői úton nem lesz ideiglenes kerékpársáv, amíg ott pótlóbuszok járnak a 3-as metró felújítása miatt. A Nagykörúton, a Blaha Lujza tér és a Boráros tér között – ahol a forgalom 51 százalékát adják a gépjárművek – az autók ismét 2×2 sávon közlekedhetnek, de itt megszűnnek a parkolóhelyek (400–500, fővárosi tulajdonú helyről van szó). A kerékpárosok a korábbi parkolósávban, illetve a legszűkebb szakaszokon a járdán kijelölt részen haladhatnak majd. A Blaha Lujza tértől a Nyugati térig – ahol a forgalom 26 százaléka jut az autókra – 2×1 sáv marad a gépkocsiknak, a csomópontok előtt ez 2×2-re bővül. A parkolóhelyek itt megmaradnak, a gyorsabb haladást a közlekedési lámpák átállításával is segítik. A változásokat szakaszosan vezetik be szeptember végéig.

Az új közlekedési rendet azután jelentették be, hogy feldolgozták a BKK honlapján közzétett kérdőívet, amit közel 48 ezren töltöttek ki.