Kis hangya, nagy probléma

  11 Jul 2021

  • A hangya az otthonunkban vagy akár az udvarunkon az egyik leggyakoribb kártevő.

Elsősorban táplálkozása során okoz jelentős károkat, ugyanis mindenhova bejut, mindenbe belemászik, mindent megrág. Mindenevő, de különösen kedveli a magas szénhidrát tartalmú táplálékokat, mint a kenyérfélék, cukrok, méz, gyümölcsök, magas cukortartalmú zöldségek. A legtöbb otthonban ezek megtalálhatók, így ahová beköltözik, általában jól érzi magát és önszántából nem költözik ki. Bár fertőzéseket nem terjeszt, mégsem szívesen látott vendég.

A hangya társas lény, ezért, ha egyet találunk, biztosak lehetünk abban, hogy nincs egyedül. A hangyák eltávolítását célszerű szakemberekre bízni, akik olyan méreganyagokkal dolgoznak, amelyek nem azonnal hatnak, a hangyák maguk hordják be azt a fészekbe, ahol aztán sorra elpusztulnak a méreg hatására, mindaddig amíg a királynő is erre a sorsra jut. Amikor a királynő elpusztult, akkor irtottuk ki ténylegesen a hangyákat.

A szakszerű hangyairtást manapság már olyan szerrel végzik, mely emberi szervezetre és háziállatunk szervezetére sem ártalmas, ám a hangyák ellen mégis hatékonyan felveszi a harcot. Történhet permetezéssel, porozással vagy hangyairtó csalétek kihelyezésével is. A szakszerű hangyairtás után az irtószer több hónapon keresztül fejti ki a hatását, ezért biztos, hogy egy jó darabig teljesen el fogják kerülni a lakásunkat ezek a kártevők.