„Könnyű álmot hozzon az éj…” De hogyan?

  05 Jun 2021

  • Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával.

Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős eltérést mutat, egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beéri. Ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is.

Az alvás során olyan hormonok szabadulnak fel, melyek testünk energiafelhasználását is szabályozzák. Minél kevesebbet alszunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy túlsúlyosak vagy akár cukorbetegek leszünk, de a rossz alvás számos, egyéb betegség – magas vérnyomás, depresszió, szívbetegség – kockázatát is fokozza.

Ha problémát jelent számunkra este az elalvás, reggel pedig a világ fájdalmát érezzük magunkban amiatt, hogy fel kell kelni, ahelyett, hogy azonnal gyógyszeres segítségért nyúlnánk, mindenekelőtt őszintén vizsgáljuk meg szokásainkat, életmódunkat és környezetünket. Lehetséges, hogy néhány egyszerű változtatással magunknak is sikerül orvosolni a problémát.

6 tipp az egészséges alváshoz

1. Mennyi alvásra van szükségünk?

Legyünk tisztában azzal, hogy hány órát kell aludnunk ahhoz, hogy másnap kipihentek és energikusak legyünk.

2. Vigyünk rendszert a napjainkba!

Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban menjünk aludni. Szánjunk 8 órát az alvásra, általában ennyi egy átlagos felnőtt alvásigénye. Legyen ez a szokás, amelytől időnként eltérhetünk.

3. Építsük be a sportolást az életünkbe!

Aki napközben fizikailag aktív, estére kellemesen elfárad, emellett a sport segít a stressz csökkentésében is. A lefekvés előtti megerőltető sport felélénkít, ezért ne a késő esti órákban tegyük, hanem legalább 5-6 órával lefekvés előtt.

4. Ne törjük semmin a fejünket lefekvés előtt!

Aki esténként a munkáján vagy személyes problémáin rágódik, könnyen lehet, hogy nem tud kikapcsolni, mire eljön az alvás ideje. Elalvás előtt megnyugtató, szép dolgokra gondoljunk.

5. Gondoskodjunk a nyugodt környezetről!

A hálószoba legyen nyugodt, lehetőleg elsötétített, az alváshoz ideális hőmérséklet 18°C, nem árt, ha szellőztetünk is lefekvés előtt. Az összes fényforrást kapcsoljuk le, esetleg némi éjszakai jelzőfény maradhat, ha igényeljük. Nagyon fontos, hogy a hálószobában jól érezzük magunkat.

6. A minőség a legfontosabb.

Mivel életünk közel egyharmadát alvással töltjük, az ágyunkon, matracunkon nem érdemes spórolni. Egy kényelmes matrac és jó minőségű párna elengedhetetlen a pihentető alváshoz, ezért ne sajnáljuk rá a pénzt. Szánjunk időt a kutakodásra, próbáljunk ki többféle matracot és figyeljünk az allergénekre is.