Leltárba veszi Budapest fáit a Főkert

  19 May 2020

  • A zöld infrastruktúra területén nagy lépést tett a főváros az okosváros irányába: mostantól térképes mobilalkalmazással segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT, a fenntartásában lévő mintegy 4,5 millió négyzetméternyi zöldterületen.

A BP Fatár applikációban a kiemelt fővárosi parkok, azok fái, utcabútorai, játszóterei, ivókútjai, kerti építményei szerepelnek, ezek bármelyike megtalálható GPS koordináták alapján, vagy rákereséssel. A 85 ezer objektum és 47 ezer fa mindegyikének saját adatlapja van, amelyhez a felhasználók bejelentést tehetnek, ha hiányosságot vagy problémát észlelnek.

A fejlesztés következő lépéseként az BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, jelenleg ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros kezdeményezi a kerületek fáinak listázást is, a mintegy 1 milliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével. Ezeket a Bp Fatár egy későbbi verziójában jelenítene meg, egyértelműsítve azt is, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelésébe tartozik.