Létezik-e még a karácsonyi csoda?

  29 Nov 2021

  • A mai gyermekek nyelvén segítenek értékeket átadni a népszerű történetek.

Közeledik a téli szünet. A gyerekek várják, a szülők többnyire tartanak attól, mivel fogják csemetéiket annyi időn keresztül lefoglalni, olyan programokra rávenni, amelyek középpontjában nem elektronikus eszközök állnak. Átélhető-e modern világunkban az ünnepi varázs? Rálelhetnek még gyermekeink a klasszikus értékekre? A kérdésekre Téti Istvánnal, a Manfréd és Anton, a Kipp, valamint a Darwin Wells sikerkönyvek szerzőjével keressük a válaszokat.

– Hogy látja, miként lehet a gyerekeknek olyan alternatívát kínálni, amely kellemes, közös időtöltéshez vezethet a téli szünet idején és természetesen máskor is?

– Leginkább rajtunk, szülőkön múlik, mennyire lesz tartalmas a téli szünet. Kényelmesebb lehet leültetni a gyereket a tv elé vagy telefont adni a kezébe, ám valódi értéket sokkal inkább a közös tevékenységekkel nyújthatunk számukra. Ráadásul a gyerekkori élmények nem csupán a jelenben vannak hatással az érzelmekre, hanem a felnőttkori jellemre is kihatnak.

A szülők legnehezebb feladata kizökkenteni a gyerekeket a digitális világból, és rábírni őket az olvasásra, a társasjátékra, a szabadban töltött tevékenységekre, a kreatív időtöltésre. Ebben is segíthetnek azok a könyvek, amik képesek a modern ifjúság nyelvén közvetíteni tradicionális értékeket.

Az igazi értékek

– Hogyan próbáljuk a gyermekeket finoman a tárgyak bűvöletéből a klasszikus értékek irányába terelni, főleg a karácsonyi ajándékozáskor?

– Egyre inkább hajlamosak vagyunk elfelejteni, miről szól valójában a karácsony. Ahogy a gyermekek cseperednek, számukra is mindinkább a fizikális ajándékok, a kereskedők termékei jelentik az „értéket”, a telefon, tablet, tv és videójátékok pedig kezdik kiváltani a tartalmas családi, baráti együttlétek és a szabadban töltött kreatív, fejlesztő játékok szerepét.

Ha egy megfelelő értékrenddel bíró, alkotásra és tartalmas, boldog életre képes generációt szeretnénk felnevelni, már óvodás korban le kell fektetnünk az alapokat. Játsszunk velük minél többet, olvassunk nekik, vigyük őket a szabadba és neveljük beléjük nagyszüleink egyetemleges bölcsességeit. Biztos vagyok benne, hogy a klasszikus értékek minden gyerek hasznára válnak a modern világban is. Igyekszem ezeket becsempészni könyveimbe, hogy ne csak egy szórakoztató történettel, hanem a kiegyensúlyozott élethez szükséges erényekkel is gazdagodjanak.

Mesék a mai gyerekek nyelvén

– Hogyan lehet íróként elérni egy 21. századi gyermek ingerküszöbét? Milyen módszerekkel, milyen „nyelven” lehet számukra átadni a tradicionális emberi értékeket?

– A régi klasszikus mesekönyvek tele vannak hasznos mondanivalóval, ám ezek szóhasználata, a történetek és a karakterek egyre távolodnak a 21. századi ifjúság realitásától. Ahhoz, hogy célba érjen a mondanivaló, meg kell találnunk a hangot a mai gyerekekkel. Nem a szlengektől hemzsegő nyelvezetre gondolok. Ha egy könyv tele van ilyen kifejezésekkel, csak hogy modernnek tűnjön, azzal erősíti, elősegíti a kommunikáció színvonalának hanyatlását. Hiszem, hogy szépirodalmi nyelvezettel is lehet olyan könyvet írni, ami magával ragadja korunk ifjúságát. Ehhez nem kell elavult kifejezéseket használni, hiszen az éppúgy hátrányos, mint a pongyola fogalmazás. De az értékek közvetítése mellett a szókincs bővítése, a kifejezésmód fejlesztése igenis feladata egy könyvnek. A legfontosabb viszont, hogy olyan történetet tárjunk az ifjú olvasó (vagy a mesét hallgató) elé, ami magával ragadja, elbűvöli. A gyerek ugyanis csak akkor képes befogadni a mondanivalót, ha azonosulni tud a szereplőkkel és a történet hatása alá kerül.

Saját fia ihlette a történetet

– A Manfréd és Anton sorozata számos iskolában bekerült a kötelező vagy az ajánlott olvasmányok közé, ennek egyik kötete – a Téli szünet – több szempontból is aktuális a közelgő ünnepekre. Milyen történet részesei lehetnek a gyerekek a könyv által? Mit példáz előttük, mire tanítja őket?

– A Téli szünet főszereplői iskolás fiúk és lányok, akik nem csupán izgalmas kalandokba keverednek, hanem megtapasztalják a karácsony igazi csodáját is. Ha egy karácsonyi könyv túlságosan szentimentális, akkor nem lépi át a mai gyerekek ingerküszöbét. Kell bele izgalom, feszültség, kaland, konfliktus. Ami nem baj, hiszen az ilyen történetekből is sok tanulságot sajátíthatnak el a fiatalok. Ugyanakkor közvetítenie kell a bensőséges családi együttlét élményét, az ünnepek varázsát, a barátság és a szeretet örökkévalóságát. Mindezek mellett belecsempésztem a könyvbe a természet körforgásának időtlenségét, az önzőség és az összetartás következményét, a fiú-lány kapcsolatok báját, a szülő-gyerek összhang titkát, valamint az igazi ajándék nem pénzben mérhető értékét.

– Másik ünnepi könyve, az Anton és a karácsonyi csoda révén az óvodások is átélhetik az ünnepek varázsát. Ez a mű a régi szép idők klasszikus karácsonyi mesekönyvekeit idézi, mégis a mai kor nyelvén szólítja meg a gyermekeket. A Ráduly Csaba nosztalgikus szépségű rajzaival illusztrált, tradicionális értékeket tartalmazó történetek modern köntösbe bújtatva szórakoztatnak és tanítanak. Milyen értékeket közvetít ez a mű, mire kívánja felhívni akár felnőtt, akár gyermek olvasója figyelmét?

– Kisebbik fiamnak kezdtem el írni Anton történeteit. Az ünnepekről szóló kötettel az volt a szándékom, hogy a klasszikus karácsonyi értékeket közvetítsem ebben a rohanó, egyre személytelenebbé váló, sokszor károsan ingergazdag világban. A digitális kütyük korában még nehezebb feladattá vált az olyan kihalófélben lévő értékek közvetítése, mint az ünnepek meghittsége, a karácsony valódi csodája (aminek középpontjában nem a kapkodva megvásárolt drága játékok állnak), az igazi barátság, a társas kapcsolatok, a természet szeretete, a szabadban játszás, a családi összetartás és mindenekfelett a szeretet. Ebben próbáltam segítséget nyújtani ezzel a könyvvel.

Még épp időben vagyunk ahhoz, hogy elhatározzuk: ez a karácsony más lesz, mint a többi, nagyobb szerepet szentelünk a gyerekekkel való közös élményeknek, a meséknek és a gyengédségnek. Az új generációnak is érdemes megtanulnia és tapasztalnia, hogy a karácsony nem a drága ajándékokról szól, hanem a meghittségről, az összetartozásról és a szeretetről.

Budai Klára