Major Eszter: „Fontos, hogy a szövegeim értéket képviseljenek”

  21 May 2021

  • Major Eszter valamelyik dalszövegét már biztosan hallotta, aki figyelemmel kíséri a magyar popzenét. Többek között Szekeres Adrien, a Hooligans, a V.I.P., Bereczki Zoltán, Kökény Attila, Wolf Kati és Kocsis Tibor is énekelte az általa írt sorokat.

Amikor a Napraforgó Kiadó megkereste egy gyerekverses-kötet ötletével, boldogan mondott igent. Így született meg az Évszakok leporelló sorozat, majd ezekből a versekből végül egy nagylemeznyi dal, amelyeket a Major Eszter és barátai produkció készített el és ismert sztárok tolmácsolásában került fel a 2018-ban megjelent Napraforgók című lemezre. Eszter munkásságát idén az év szövegírója kategóriában Artisjus-díjjal ismerték el.

– Mit jelent számodra a nemrégiben elnyert Artisjus-díj? Milyen emlékeket, élményeket, érzéseket kelt életre benned?

– Hatalmas megtiszteltetés ez a díj számomra. Nagyon jó érzés a nevem mellett látni az Artisjus-díjas titulust, és amellett, hogy ez több szempontból is egy hosszú alkotói időszak lezárását jelenti, remélem, hogy új távlatokat is nyit. Ez a rangos szakmai elismerés nem szabad, hogy a fejembe szálljon, sőt, még fontosabbá teszi, hogy minőségi dalszövegeket adjak ki a kezemből. Sok emlékezetes pillanatot élhettem át az első dalszöveg megírásától kezdve: sosem fogom például elfelejteni, hogy milyen érzés volt az első olyan lemezt a kezemben tartani, amelyen nekem is szerepelt szövegem, először hallani dalomat a rádióban, aztán hogy milyen megtisztelő volt az első aranylemezt átvenni, vagy amikor először voltam úgy egy koncerten, hogy a közönség az én szövegemet énekelte együtt a zenekarral. Hálás vagyok a tehetséges szerzőtársaimnak és a csodás előadóknak, hogy megtiszteltek a bizalmukkal.

Sokszor elképzeltem, milyen érzés lesz átvenni ezt a díjat, és bár ez a vírushelyzet miatt valószínűleg csak ősszel történik majd meg, lélekben mégis már az enyém. Őszinte kíváncsiság él bennem azzal kapcsolatban, hogy mi minden vár rám addig szakmai szempontból, milyen kihívások találnak meg.

A tavalyi év, amit díjaztak, sok szempontból volt rendkívüli és különösen nehéz, de szerencsére sok felkérést kaptam, szép dalok születtek, sőt egy régóta vágyott álmom is teljesült: filmbetétdalt írhattam filmhez, amely Böhm Aranka és Karinthy Frigyes életéről szól.

Jókor volt jó helyen

– Miért és hogyan lesz valaki dalszövegíró? Neked miként vezetett erre a pályára az utad?

– Én nem készültem erre a pályára, a Pető Intézetet végeztem éppen, amikor Szekeres Adrien barátnőjeként belecsöppentem az Unisex első lemezének felvételébe és dalszövegeinek javításába.

Azonnal éreztem, hogy magába szippant ez a világ, de a tapasztalatlanságom és önbizalom híján arra nem is gondoltam, hogy egy egész dalszöveget is megírhatok. Amikor mégis felkértek, szívesen vállaltam. Ez már azóta történelem és egy jó példa arra, hogy ha az ember jókor van jó helyen és nem a félelmei irányítják, hatalmas lehetőségek nyílhatnak meg számára.

– Melyik dalszövegedre vagy a legbüszkébb, melyik érte el a legnagyobb sikert?

– Szeretem magamtól Wolf Kati: Boldogság utca 100., Szekeres Adrien: Kicsi szív vagy a Hooligans: Apám című dalának a szövegét. A legsikeresebb pedig talán Kökény Attila: Nincs semmi másom című dala lett. Ezért a szövegemért választott a Zeneszöveg.hu és a Dorko idén Dalszöveg Nagykövetévé, és aki szeretné, mostantól a pólóján is hordhatja, hogy „Nincs semmi másom a nagyvilágon, mi minket összetart, majd újra megtalálom.”

Gyerekkorban kell elvetni a magokat

– Miben jelentett új kihívást számodra, amikor gyerekeknek kezdtél el verseket írni? Milyen más hozzáállást, gondolkodásmódot igényel a gyerekek megszólítása?

– A verseknél nem dallamra írok – nehéz volt erre ráállnom. Ez egyrészt könnyebbség, másrészt pedig furcsa volt a kezdetekben. A másik nagy különbség, hogy sokkal kevesebb sorban kell elmesélnem egy történetet. Úgy látom, hogy a gyerekek nagyon élvezik a hétköznapi témákról szóló verseket és a humort, így az első leporellóimban, az Évszakokban megtalálható például pocsolyába ugrálós, remegő lábú korcsolyázós, krémleveses, anyák napjáról szóló, locsolós, szúnyog lecsapós és fagyievős vers is. De a romantika is megjelenik bennük a Szivárványban vagy a Hógömbben.

Úgy érzem, hogy teljesen más „részemet” használom, mint amikor a popdalok szövegét írom.

– Hogy látod, mi az, ami a mai gyerekeket foglalkoztatja, mivel lehet leginkább lekötni őket, akár a hangzás, akár videóklip esetében, a látvány tekintetében?

– Sokkal színesebb-szagosabb, gyorsabb a világ, mint az én gyerekkoromban volt. Figyelem a gyerekeimet és a barátaikat és azt, hogy mi köti le őket. A legutóbbi klipünk is ezalapján készült a Fagyi című dalhoz. Ez egy stop motion Lego videó, mozdulatról mozdulatra fotózva egy fagyiárus lányról, akinek teljesül az álma és a kedvencei, Harry Potterék és a Star Wars szereplők is tőle vásárolnak néhány gombóccal.

– Hogy érzed, nagyobb felelősség gyerekeknek írni? Nagyobb súlya van egy-egy leírt szónak, példázattá emelt gondolatnak?

– Szerintem érdemes már gyerekkorban elvetni azokat a magokat, amelyektől később gondolkodó, nyitott, jólelkű felnőttekké válhatnak. A szülők felelőssége is, hogy milyen könyvet adnak a gyerekeik kezébe, milyen dalokat mutatnak nekik, de rajtunk is, akik alkotunk, nagyon sok múlik. És ugyanígy fontos, hogy a felnőtteknek írt szövegeim is értéket képviseljenek.

Telik a naptár nyárra

– Min dolgozol jelenleg?

– A Napraforgók után most a második gyereklemezemet készítjük Dusík Gáborral Holdraforgók címmel, 12 dallal. Az első lemez hagyományát követve azok az előadók szólaltatják majd meg a dalokat, akiknek az elmúlt években dalszöveget írtam. Hallhatjuk majd többek között Wolf Katit, a Nyári lányokat, Bereczki Zolit, a Vastag testvéreket és Tóth Gabit is. Emellett készülnek új popdalok is és a már említett filmhez is készül a főcímdal.

– Hogyan fog telni a nyár, lehet majd személyesen találkozni veletek?

– Alig várjuk, hogy újra koncertezhessünk. A Major Eszter és barátai zenekar két éve alakult, nagy örömmel vetettük bele magunkat a koncertezésbe, aztán hirtelen megállt velünk is az élet. Már vannak fellépések beírva a naptárba, nagyon várjuk, hogy a régi dalok mellett az újakat is megmutathassunk a gyerekeknek.

– Milyen terved van a távolabbi jövőre vonatkozóan? Van még más olyan terület, amelyen szívesen próbára tennéd magad?

– A Napraforgó Könyvkiadó a napokban kért fel újabb verseskötetek megírására kicsit nagyobbak számára, de annyira élveztem a filmbetétdal írását is, hogy remélem, kapok még újabb lehetőségeket ezen a területen. A musicalek világa is nagyon érdekel – meglátjuk, mit hoz az élet.

Budai Klára