Milyen műfenyőt válasszunk?

  19 Dec 2021

  • Régen elmúltak már azok az idők, amikor a műfenyő valami szépnek cseppet sem nevezhető karácsonyi kiegészítő volt. 2021 a szinte élethű, nagyon praktikus, gyönyörű és nem utolsósorban fenntartható műfenyők éve.

Míg korábban szinte csak rossz tapintású, kétdimenziós levelekkel rendelkező darabokat lehetett kapni, ma már azok a típusok vannak túlsúlyban, amelyeknek a tűlevelei részben vagy egészben háromdimenziósak. A legdrágább, prémium modellek esetén minden ág ilyen kivitelben készül, a költségtakarékosabb típusoknál pedig az ágvégekre kerülnek a szépen kidolgozott levelek, belülre, a nem látható helyekre pedig a kevésbé mutatós kétdimenziósak – ezeket hívják kevert levelű fenyőknek.

Elsősorban természetesen a rendelkezésre álló hely és a ráfordítható összeg határozza meg, milyen műfenyőt válasszunk. A fáknak azonban nemcsak a magassága, hanem az ágsűrűsége is eltérő, a díszítési szokásainknak megfelelően ezt is érdemes figyelembe venni – aki kevesebb díszt szokott rá akasztani, válasszon sűrűbb ágú típust, aki dúsabban díszít, annak a ritkább ágrendszer lesz a jobb. Ne csak azt gondoljuk át, mekkora helyünk van az ünnepek alatt a lakásban, hiszen a műfenyő tárolására is gondolnunk kell – egy nagyobb fenyő elcsomagolva is több helyet foglal.