Ne vegyük félvállról a felfázást!

  31 Jul 2021

  • A felfázás – vagy csúnyábbik nevén hólyaghurut – bizony sok bosszúságot tud okozni; nem csak gyakori és fájdalmas vizelési ingerrel jár, de puffadással és gyakran súlyosabb tünetekkel is.

Rengeteg vitamin

Tőzegáfonyából készült teát – csak a friss, cukrozatlan tőzegáfonya a jó – érdemes megelőzésként fogyasztani, de számos tőzegáfonya és C-vitamin kombinációjú étrend-kiegészítő is kapható a patikákban, ami kúraszerűen alkalmazva segíthet megelőzni a bajt.

Ügyeljünk a higiéniára!

Sajnos általános tévhit, hogy a felfázás, azaz hólyaghurut csak és kizárólag a hideg miatt alakulhat ki. Ez a kellemetlen tünet együttes ugyanis a hólyag nyálkahártyájának gyulladását jelenti, ami bakteriális úton terjed, akár szexu-
ális úton is, de egy gyomorrontással járó fertőzéses megbetegedés következtében is kialakulhat a betegség.

Ha már megtörtént a baj

Az enyhébb tünetek még otthon is kezelhetőek különféle gyógynövényes teákkal, ilyen például a medveszőlőlevél tea. Ha azonban a tüneteink súlyosbodnak és a gyakori, fájdalmas vizelés véres vizelettel is párosul, akkor azonnal forduljunk orvoshoz! Az ilyen esetekben ugyanis az egyetlen megoldás a rövidtávú és nagy dózisú antibiotikum.