Szandi: „A célom, hogy a légtornát és az éneklést együtt vigyem színpadra”

  19 Dec 2021

  • December 23-án rendezik meg a Mobilmánia Karácsonyi Nagykoncertjét a Budapest Sportarénában, amelyen Szandival is találkozhat a közönség.

– Mitől lesz különleges számodra ez a rendezvény?

– Igazi rocklegendákkal fogok színpadra lépni aznap este és én már alig várom, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt ezekkel a fantasztikus dalokkal! Nagyon szeretem a rockzenét, nemcsak hallgatni, de énekelni is, és örülök, hogy Zeffer András tudomást szerzett erről. Boldogan mondtam igent a megtisztelő felkérésre.

– Hogy tapasztalod, változott napjainkban egy ilyen nagykoncert súlya, értéke? Te miként éled meg?

– Az elmúlt időszak sajnos mindannyiunk számára nehéz volt. Én eddig is megbecsültem minden szeretetet, amit a közönségtől kaptam. A legkisebb falutól a legnagyobb városig mindenhol fontos számomra, hogy színvonalas fellépést, koncertet lásson, halljon a közönség. Azonban a pandémia óta még nagyobb lelkesedéssel, alázattal készülök egy-egy előadásra, hiszen nekünk, előadóművészeknek elképzelhetetlen az élet a színpad és a közönség nélkül. Ez az érzés egy ilyen nagykoncert alkalmával még fokozottabb. A színpadról látni azt, ahogy a közönség szinte együtt lélegzik velünk, leírhatatlan!

– Milyen dalokkal, produkciókkal készülsz?

– Lesz egy szólódalom, amiben Csabi fogja játszani a gitárszólót és lesz egy duettem Roy-jal, ami egyben a finálé is, így a végére már mindannyian együtt énekeljük.

Befogadták a rockerek

– Pályád kezdetén, és onnantól még hosszú évekig teljesen más zenei stílussal azonosított téged a közönség és a szakma. Miként vezetett az utad a rockerek világába, hogyan kerültél a rockerek közé?

– A szívem régóta dobog a rockzenéért, csak színpadra nem tudtam vinni, mert a közönség hajlamos a beskatulyázásra. Kicsit olyan ez, mint amikor a szülők nem tudják elfogadni, hogy a kisgyerek felnőtt lett és megváltozott. A közönség nehezen veszi tudomásul, hogy már nem a svájci sapkás, pöttyös ruhás kislány vagyok, sokakban a mai napig ez a kép él rólam. Talán az első alkalom, amikor ebből ki tudtam törni, a Sztárban Sztár AC/DC produkciója volt, amikor Brian Johnson-t utánoztam. Az emberek meglepődtek, én viszont nem, mert számomra ez természetes volt, a rokonaim, barátaim és a közelebbi rajongók, akik ismernek, örültek, hogy végre meg tudom mutatni ezt az oldalamat is. Így történt, hogy Alapi Pisti felhívott a karantén időszakban, hogy csináljunk együtt valami jó kis rockot. Így született meg a Highway To Hell, amiben Csabival felváltva nyomják a gitárszólót. Ezt Gömöry Zsoltival és néhány szuper zenésszel kiegészülve követte a Highway Star a Deep Purple-től, amiben zseniális Zsolti Hammond szólója. Pisti és Csabi kétszólamban gitározzák az dal ominózus szólóját. Mindkét dal az én ötletem volt. Zsoltié pedig a Black Velvet, amiért nagyon hálás vagyok neki, azóta is nagy kedvencem. Szóval számomra a rockzene és ez a közeg teljesen természetes.

– Mit tartasz az eddigi legjelentősebb sikerednek, eredményednek?

– 32 éve vagyok a zenei pályán. Hatalmas sikerrel indultam 13 évesen és nagyon boldog vagyok, hogy rendkívül sok mindent megélhettem ez idő alatt. Filmszerep, színházi szerep, tv-s zsűrizés, különböző zenei műsorok, légtorna együtt a zenével…stb. Nem is tudnék kiemelni semmit, mert mindegyik egy csoda a maga nemében. A 30. évfordulóra megjelent a 20. lemezem, ami 2 hét alatt aranylemez lett. Boldoggá tesz, hogy ennyi éve itt vagyok és még mindig erőm teljében. Sok feladat vár rám most is, amelyek mindegyikében maximálisan oda akarom tenni magam.

Hasznosan teltek a napok

– Rendkívül sokszínű az énekesnői munkásságod, ezernyi arcodat megmutattad már. Van még esetleg olyan terület, ami felfedezésre, kibontásra vár?

– A célom, hogy a légtornát és az éneklést együtt vigyem színpadra. Hiszem, hogy e két művészet, nemhogy megfér egymás mellett, de kifejezetten erősítik egymást. Erre lesz is lehetőségem a jövőben, úgyhogy ezerrel készülök már most arra, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból.

– A pandémia berobbanása utáni időszakban mi okozott számodra leginkább nehézséget, illetve mit tanultál belőle, miben fejlődtél általa? Mi volt a „túlélési stratégiád”?

– Csabinak köszönhetően van itthon egy stúdiónk, ahol ebben az időszakban elképesztően sok időt töltöttünk. Újabbnál újabb zenei csemegével leptük meg az engem, minket szerető közönséget, így rendkívül felpörgött a YouTube csatornám. A stúdiónk előterében pedig kialakítottunk egy edzőtermet, ahol még több időm volt edzeni. Így, mivel több szabadidőm volt, edzős videók is felkerültek a YouTube csatornámra. Szóval, nem volt nap, hogy ne csináltunk volna valami hasznosat és mint mondtam, eddig is megbecsültem az életemet, de ezután még inkább.

– Hogyan telt az idei éved? Év vége felé közeledve milyen összegzést tudnál nyújtani róla akár szakmai, akár személyes vonatkozásban?

– Sok újdonság volt ebben az évben, tv-s vonalon is, amiket nagyon szerettem. Sok jó embert ismertem meg, akikkel nagyon jó volt együtt dolgozni. Az év második felében végre találkozhattam személyesen a közönséggel, végre újra autóba ültünk és utazhattunk a fellépésekre, koncertekre.

Ünnepi hagyományok

– Hogyan fog telni nálatok a karácsony?

– Ez lesz az első karácsony, ami úgy telik el, hogy Blanka távol van tőlünk. Csak szeptemberben jön haza San Franciscoból, ahol egy évet dolgozik babysitterként. Hagyományaink vannak, amit így is betartunk. Például nálunk a Jézuska 24-én reggel jön. Blankával minden évben meglepjük a közönséget egy karácsonyi duettel, ami mindig családi produkció, hiszen Csabi zenél benne. Ez idén sem marad el, még úgysem, hogy Blanka San Franciscoban van. De természetesen a YouTube csatornámon fellelhető az összes eddigi karácsonyi duettünk és az adventi dalaim is.

– Milyen terveid vannak a 2022-es évre?

– Ami biztos dátum, március 20-a, az I. Budapest Légtorna Fesztivál, ahol a gálaműsorban egy csodálatos dalt fogok énekelni, amiben a levegőbe is „repülök” egy profi artistával. Szeretnék minél több helyen találkozni személyesen a közönséggel, hiszen egy előadóművész számára mindig az a legnagyobb öröm, ha koncertezhet.

Budai Klára