Szendy Lilla: „Mindig törekszem arra, hogy a legjobb legyek”

  25 Jan 2021

  • December 28-án indult az Exatlon Hungary harmadik évada a TV2 csatornán, amelyben Szendy Lilla tizenkétszeres magyar bajnok kajakozó a Bajnokok csapatát erősíti. A megmérettetés ezúttal is a Dominikai Köztársaságban zajlik.

– Hogyan készültél fel fizikailag és lelkileg erre a kihívásra?

– Külön fizikai felkészítésben nem vettem részt, ami kifejezetten az Exatlon kihívásait készítette volna elő, de komoly téli alapozás kezdődött nálunk, kajakosoknál. Ez elég komplex, mivel van benne úszás, futás, evezés, kondi, ami cross fit edzéseket is magába foglal. Lelkileg pedig a családom töltött fel, és biztatott, hogy minden jól fog menni, ügyes leszek, és már arra is büszkék, hogy bejutottam a műsorba.

– Mit jelent az életedben, a pályádon ez a szereplési lehetőség? Mit szeretnél kihozni belőle?

– Ez egy olyan lehetőség, amit szerintem leginkább a kajakozásban fogok tudni kamatoztatni. A mentál-tréningemen kifejezetten sokat tud fejleszteni az Exatlon. Fejben erősítenem kell magamat a kajakozásnál is, és bízom abban, hogy itt tudok annyit erősödni, hogy később még többet hozzak ki magamból a saját sportágamban.

Változó erőviszonyok

– A versenyben az elején csapatként vesztek részt, majd a végéhez közeledve egyéni küzdelemmé változik. Hogy látod, mennyire erős a mezőny? Hol tudod magad elhelyezni benne?

– Nagyon hosszú ez a verseny, Palik Laci is többször említette már, hogy ez egy maratoni táv, nem egy sprint, így nagyon nehéz még átlátni, hogyan alakulnak az erőviszonyok, mi lesz a végén. Úgy látom, hogy nagyon erős mindkét csapat, fej-fej mellett haladunk, főként mi lányok. Mindenkinek vannak rosszabb és jobb napjai, így változó az is, hogy ki mennyire tud éppen sikeres lenni egy-egy futamban. Ezáltal magamat is nehéz jelenleg elhelyeznem a mezőnyben, de mindig törekszem arra, hogy a legjobb legyek.

– Hogyan jössz ki a csapattársaiddal és milyennek találod a kihívók csapatát?

– Nagyon jó a kapcsolatom a csapattársaimmal, és kifejezetten jót tettek nekünk a faházban eltöltött hetek, ezáltal még inkább összekovácsolódtunk. A Kihívókról sok mindent nem tudunk, hiszen csak a pályán látjuk őket, így nehéz messzemenő következtetéseket levonni, vagy konkrét képet kialakítani róluk, de szimpatikusak, aranyosak.

– Hogy érzed magad Dominikán? Jelent számodra plusz motivációt, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen versenyezhetsz?

– Az első pillanattól fogva nagyon jól érzem itt magam. Egy gyönyörű helyen vagyunk, csodás emberekkel vagyok körbevéve, így minden oldalról kapom a pozitív töltetet. Bízom benne, hogy ez minél tovább ki fog tartani.

Félti magát a pályán

– Mi számodra a legnagyobb próbatétel az Exatlon Hungary-ben?

– A legnehezebb, hogy napról napra kell teljesíteni, nem is akárhogy, hiszen élsportolóként mindig a győzelemre hajtunk. Egy-egy kudarc után is fel kell tudni állni és újra bizonyítani. Mindig jön egy új nap, új lehetőségekkel. Ez a verseny erről szól, mindenki a legjobbat akarja kihozni magából.

– Indulás előtt volt előre eltervezett stratégiád? Mire figyelsz majd jobban, hogyan osztod be az energiádat, és hasonlók? Ha igen, mennyire sikerül ezeket megvalósítani?

– Az indulás előtt, a korábbi évadokat elemezve azt szűrtem le, hogy lehet érdemesebb a pályán kicsit visszafogni a tempót és inkább az ügyességire összpontosítani. Úgy érzem, hogy tudom is ezt hozni, bár akaratom ellenére, mert titkon féltem magam a pályán, ezért óvatosabb vagyok, de ezt igyekszem leküzdeni.

– Hogy telik egy napotok? A „munka” mellett mennyi időtök jut kikapcsolódásra?

– A táborban kicsit unalmasabban teltek a napjaink, hiszen korlátozottabbak voltak a lehetőségeink. Bár a forgatások mellett nincs túl sok szabadidőnk, amennyi adódik, akkor próbálunk gyakorolni, illetve készülni a következő nap megmérettetéseire.

Élsportolóként gyakran van távol

– Jellemző rád a honvágy? Szoktál az otthonodtól távol ezzel küzdeni? Most hogyan éled meg, hogy távol vagy a szeretteidtől?

– Élsportolóként nagyon sok edzőtáborban vettem már részt, így nem idegen számomra, hogy hosszabb időre eljöttem otthonról, bár ilyen hosszú ideig nem voltam még távol a szeretteimtől. Pár hét elteltével már kezd honvágyam lenni, vannak nehezebb napok, de mindig tudok táplálkozni abból, hogy gondolatban velem vannak.

– A hivatásodban eddig elért eredményeid közül mire vagy a legbüszkébb?

– A legbüszkébb az Európa-bajnoki bronzérmeimre vagyok, mert át kellett lépnem akadályokat, hogy nemzetközi versenyen is bizonyíthassak. Az országos bajnoki címekre pedig szintén büszke vagyok, hiszen a hazai kajakos mezőny nagyon erős.

– Milyen további terveid, céljaid vannak a közeli vagy a távolabbi jövőre vonatkozóan?

– Konkrét terveim nincsenek, az biztos, hogy szeretnék visszamenni kajakozni, hogy onnantól mi vár rám, azt nem tudom. A tanulást is szeretném folytatni, mivel az egyetemből is van még két évem.

Budai Klára