Tallós Rita: „Mi előre menekülünk”

  25 Apr 2021

  • Májusban már a második darabját mutatja be a tavaly alakult Liliom Produkció. December 19-én az első online debütáló magyar musicalként került műsorra az eSzínház platformján Tallós Rita rendezésében az Anyatigrisek, amelyet hamarosan az Anyám az őrületbe kerget követ majd. A Produkcióról és az előadásokról Tallós Ritával beszélgettünk.

– Hogyan mutatná be az Anyám az őrületbe kerget című előadást? Mit tart az erősségének, mitől szerethető?

–Az anyám az őrületbe kerget egy olyan darab, amit reményeink szerint mindenki szeretni fog. Ismét tabu témához nyúl a Liliom Produkció, az anya-lánya kapcsolat szépségeit és nehézségeit mutatja be. Az előadás erőssége a műfaj újszerűsége és az, hogy nem kevés humorral mutatja be azokat a sokak számára ismerős szituációkat, amelyekben gyakran találhatja magát egy anya és a lánya.

– Hogy sikerült a decemberi, Anyatigrisek bemutató?

– Nagy örömünkre sok pozitív visszajelzést kaptunk, a nézők alig várják, hogy a színház falai között is megtekinthessék az előadást. A rendezői koncepcióm jelentős mértékben épült a látványra, hiszen egy hatalmas ledfal adja a hátteret a színpadon, ami élőben tudja majd igazán kifejteni a hatását. A bemutatón énekesnők – Király Linda, Jónás Andi, Danics Dóra, Veres Mónika (Nika) – formálták meg a karaktereket, azóta elkészült egy színésznői változat is, így immár nyolc szereplővel rendelkezünk a négy szerepre.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon színésznő szereposztással lesz látható július elején az Anyatigrisek Fehér Adrienn, Fekete Linda, Szőlőskei Tímea, Király Linda /Barbinek Paula előadásában.

Gördülékeny a közös munka

– Másfajta felkészülést igényel egy online előadás?

– Nem igazán igényel másfajta felkészülést. Mivel felvétel készül, ezért az esetleges utómunkálatok miatt több vele a feladat, de minden részvevőtől csakúgy maximális jelenlétet kíván, mintha élőben állnánk vele színpadra.

– A Produkcióban együtt dolgozik a lányával, Paulával. Az anya-lánya kapcsolat miben könnyíti, miben nehezíti a közös munkát?

– A lányommal való munka nagyon jól alakult. Nem mondom, hogy nem féltünk eleinte mind a ketten, de Paula partnerként remekül működik. Az Anyatigrisekben szereplő volt, és teljesen elfelejtettük, hogy mi egy család vagyunk, rendezőként és színészként működtünk együtt. Az Anyám az őrületbe kergetben partnerek vagyunk, és így is tökéletes az összhang közöttünk. Ezt a darabot Szőlőskei Tímea rendezi és abszolút kellemes hangulatú műhelymunka folyik. Alávetjük magunkat a rendező elképzeléseinek. Sokat segít, hogy Paulával ennyire jól ismerjük egymást, ezáltal sokkal gördülékenyebben tudunk együtt dolgozni.

Humor és kommunikáció

– Mi a rövid, illetve hosszú távú célkitűzésük?

– A Liliom Produkció egy női színház, egyfajta misszió. Nőkről szól, nem csak nőknek. Úgy gondolom, ez a szellemiség összetart, nem pedig kirekeszt. Befogadja a férfiakat, azokat a partnereket, férjeket, akik a nők mellett vannak. Segít nekik ráébredni, hogy azok a problémák, amelyekről azt gondolták, hogy csak az ő feleségükkel, partnerükkel esik meg, tulajdonképpen egy sokakat érintő, általános probléma. Ha a gyerekvállalásról, a terhességről beszélek vagy akár egy családban az anya-lánya kapcsolatról, ezek mind olyan fontos témák, amelyekből nem szabad kirekesztenünk a férfiakat, hiszen így, együtt vagyunk egy család. Akkor lesz könnyebb az életünk, ha ezeket a problémákat közösen oldjuk meg. Hiszek abban, hogy humorral és kommunikációval ebben fog segítséget nyújtani az eljövendő években a Liliom Produkció, a női színház.

– Készül lélekben a színházak újranyitására? Mit vár leginkább és milyen tanulságot visz magával az elmúlt egy évből?

– A színházaknak óriási tragédia, hogy zárva vannak. Nagyon remélem, hogy ez mihamarabb megváltozik és a nagyon éhes közönség végre beszabadulhat a színházakba. Mi mindenképpen fel vagyunk készülve a nyitásra, búslakodás helyett előrefelé menekültünk ebben a nehéz időszakban. Már a második darabunkat mutatjuk be, és izgatottan várjuk, hogy a nagyközönség előtt is megmutathassuk, mi is a Liliom Produkció, a női színház, aminek a mottója: Nők nőkről, nem csak nőknek!

Budai Klára

Fotó: Gregus Máté

Tallós Rita és Barbinek Paula