Tarján Veronika: „A mai világban sokszor elfelejtünk gyereknek maradni”

  16 Jan 2023

December elején jelent meg a Veronaki zenekar legújabb lemeze Tündérforgó címmel, amelyen a József Attila-­díjas egykori költő, írónő, Varga Katalin Tündér­forgó meseregényén keresztül szeretnék elrepíteni a regék és mondák varázslatos világába hallgatóikat. Az albumról és a tervekről Tarján Veronikával beszélgettünk.

– Milyen hangulat, illetve hangzás jellemzi a lemezt? Milyen világba csöppen általa, aki hallgatja?

– Nem titok, hogy különösen kedves számomra ez a projekt, hiszen a szerző, Varga Katalin nevezetesen az én nagymamám. Próbáltuk a lehető leghitelesebben lefordítani a zene nyelvére azt a hagyatékot, amivel bearanyozta és a mai napig bearanyozza generációk gyerekkorát olyan mesékkel, mint a Mosó Masa Mosodája vagy a Gőgös Gúnár Gedeon.

A lemez dalai a világ legkülönbözőbb tájairól származó regék, mondák, hiedelmekről szóló versek megzenésítései. A hallgató találkozhat a görög-­római, a skandináv-germán, a finnugor, az ázsiai és a magyar népi rege- és mondavilág motívumaival. Gyönyörűek a csodafákról, különleges tojásokról, aranyalmákról, bűbájos rózsákról, táltosokról, regelovakról, sárkányokról és legyőzőikről, a csodaszarvasokról szóló történetek és dalok. A felvételekből kibontakoznak a különböző kultúrák mesevilágának meglepő összefüggései, rokonságuk, de különbözőségük is. Így azt kell hogy mondjam, egy igazán sokszínű világba csöppenhet a hallgató.

Fenyvesi Marci pedig kifejezetten modern és mai hangzásvilágot kevert számunkra, úgy érzem, zeneileg is sikerült ezt a csodálatos világot megelevenítenünk. Ha választanom kellene, melyik dal az, ami leginkább összefoglalja az egész kiadvány lényegét, a hetedik „Madárnyelven – Bokorbúvók, résbe búvók” című szerzeményünket választanám.

– Mi alapján határoztok meg témakört egy-egy albumnak?

– Abszolút intuitív és nem tudatos választás volt ez részünkről. Férjem, Mogyoró Kornél – aki a zenekar vezetője, zeneszerzője és ütőse is egyben – egyik nap leemelte a „Tündérforgó” kötetét az itthoni könyvespolcról, közösen fellapoztunk és nem volt kérdés, hogy ezzel fogunk dolgozni.

Ez a kötet azért is különleges, mert hazánkban nagyon kevés példány maradt fenn belőle, ugyanis a könyv megjelenésének évében a Budapest Sportcsarnokban rendezett karácsonyi vásáron szinte összes példánya a tűz martalékává lett. Így valahol ezt éleszti újjá most ez az album.

Őrizzük meg gyermeki tisztaságú énünket

– Milyen gondolatokat, üzeneteket tartotok fontosnak átadni munkásságotok által a kisebbeknek és a nagyobbaknak? Mi a célotok a zenétekkel?

– Zenénkkel a hitelességet szeretnénk képviselni mind a művészetünkben, mind az egymással való kommunikációnkban, nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a mintát adjuk át csemetéink számára is. A mai világban sokszor elfelejtünk gyerekek maradni, ami pedig szerintem nagyon fontos lenne, hogy egy egész életen át megőrizzünk ezt a bohó, játékos és kíváncsi énünket és ne szakadjunk el a mesék világától. Ehhez talán az első lépés, hogy élőzenés muzsika szóljon – lehetőleg minél több hangszer segítségével megszólaltatva – már a legkisebbek számára is a színpadon, ami képes a fantáziát szabadjára engedni és kiszélesíteni a zenei látókört.

– Hogyan jellemeznéd a rátok jellemző zenei stílust?

– Olyan Veronakis. Együttesünk zenei palettája rendkívül színes. Jellemző, hogy egy felvételen belül jelennek meg népzenei és könnyűzenei elemek, nálunk minden egyes tag világa kötődik egy-egy nép muzsikáihoz – legyen szó afro, balkáni, erdélyi vagy akár blues zenéről.

– Mennyire érzitek könnyűnek vagy éppen nehéznek a gyerekek számára történő alkotást? Mi a legnagyobb kihívás benne és mi a szépsége?

– Az alkotómunka során nem olyan fókusszal gondolkodunk, hogy ez gyerekeknek készül. Mi embereknek alkotunk nullától százhetvenötéves korig, egyedül talán a tartalmi része, ahol figyelembe vesszük az életkori sajátosságát a közönségünknek, de véleményem szerint nagyon kevés olyan téma van, amit ne lehetne a kicsikkel, az ő nyelvükön megbeszélni.

Fonogram-díjat is kaptak

– Az előadói hivatásnak miért éppen ezt a területét választottátok? Mi vonzott ebben az irányban benneteket?

– Csak a magam nevében beszélhetek, mert muzsikus társaim életútját csak saját maguk mesélhetik el hitelesen. Számomra fontos a gyermeki énem és a gyermekekkel való kapcsolódás, hogy továbbra is a mesék világában kalandozhassak a munkám során, szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezt meg is tehetem.

Amit viszont biztosan elmondhatok a nevükben, az az, hogy a zenében találtuk meg mindannyian a kifejezőkészségünket és képesek is voltunk ezt hivatássá alakítani, így sikerült egy Fonogram-díjat már elnyernünk egy formációként, de egyénileg is megmutatkozik a zenészek kiemelkedő teljesítménye: Mogyoró Kornél több alkalommal nyerte el a Magyarország legjobb ütőhangszerese címet, sok más formációban is találkozhatunk vele, az Artisjus- és Prima-díjas Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereken játszik zenekarunkban, de Palya Bea együttesét is erősíti, Gotthárd Mihály, aki az épp most alakult Godfather-ből lehet ismerős a közönség számára, nem mellesleg bezsebelte a HANOSZ Év felfedezettjének járó díját vagy Herr Attila, aki a Besh o droMban vagy Wolf Kati új zenekarában basszusgitározik és Szula Miklós, aki amellett, hogy több formációban is gitározik, nagyszerű gitártanár is.

– Hol lehet megtekinteni a műsoraitokat? Merre lehet találkozni veletek a közeljövőben?

– Egyik legfontosabb eseményünk 2023.02.25-én a Magyar Zene Házába megszervezett Tündérforgó lemezbemutató koncertünk, de ezenkívül is az ország több pontján is találkozhat velünk a kedves közönség. Az aktuális koncertjeinkről mindig a Facebook-oldalunkon adunk hírt, ezért is érdemes minket követni a virtuális térben.

– Milyen további terveitek vannak?

– Sok-sok meglepetést tartogatunk még a tarsolyunkban, amit a megfelelő pillanatban, mint egy jó bűvész, majd előhúzunk a cilinderünkből. Jelenleg az új lemezt ünnepeljük és ennek a hangulatában fürdőzünk.

Budai Klára