Tévhitek az első munkanapról

  07 Sep 2023

Egy munkahely nem egyenlő egy általános iskolás osztállyal: itt nem fogják kiközösíteni azt, aki újonc! Ha az egész cégnél nem is, de a közvetlen környezetünkben biztos találunk hasdonló érdeklődésű embereket, akik nyitottak lesznek felénk, és szívesen megismernének minket.

A legtöbb munkahelyen vegyesen vannak visszahúzódóbb és beszédesebb emberek. Nyilván a mi személyiségünktől függ, hogy kiket találunk szimpatikusabbnak, de nem szabad elfelejteni, hogy attól, mert valaki csendesebb, nagy valószínűséggel szimpatikusak vagyunk neki, csak nem kommunikál annyit, mint mások – és attól, hogy valaki beszédesebb, nem akar lerohanni, sem bevágódni nálunk, csak kíváncsi és érdeklődő.

Tény, hogy valóban fontos az első benyomás, de nem az alapján leszünk megítélve a céges karrierünk során, hogy az elején mit csináltunk, nem pecsételődik meg a sorsunk az első nap után. Ha a munkatársakkal nem jövünk ki jól, vagy velük kapcsolatban szerzünk rossz tapasztalatot, ne feledjük: egy nap alatt nem lehet valakit jól megismerni, ahogy minket nem fognak valamilyennek elkönyvelni rögtön pár mondat után. Vagy ha egy idő után ki is alakul valamilyen vélemény rólunk, lesz lehetőségünk megváltoztatni – senkinek nem érdeke az, hogy utálja a munkatársát!