Útmutató a házilag elkészíthető arcmaszkokhoz

  06 May 2020

  • Arcmaszkot könnyedén készíthetünk akár a háztartásban fellelhető, vagy könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból is, néhány egyszerű szabály betartása mellett.

FIGYELEM!

A textilből készült arcmaszkokat nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekre adni, vagy olyan személyre, akinek légzési nehézségei vannak, eszméletlen, magatehetetlen, vagy más ok miatt nem tudja segítség nélkül levenni a maszkot. Mindezek betartása mellett érdemes akár több arcmaszkot is készítenünk családtagjaink, ismerőseink részére is.

Mikor jó egy textil maszk?

– A textil arcmaszk szorosan, de kényelmesen illeszkedjen oldalt az archoz.

– Legyen rögzítve a fejen hátul összekötött, vagy fülre akasztható madzaggal.

– Több réteg szövetből álljon, tegye lehetővé az akadálymentes légzést.

– Legyen gépben, 60 fokon mosható és szárítható anélkül, hogy károsodna vagy megváltozna az alakja

Fontos, hogy rendszeresen, minden viselés után kimossuk az arcmaszkokat. A Semmelweis Egyetem ajánlása, hogy a maszkok mosása minimum 60 fokon történjen.

Ügyeljünk rá, hogy a maszk levételekor ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, a levétel után pedig egyből mossunk kezet! Amennyiben a maszkot nem azonnal mossuk ki, akkor dupla nejlon zacskóban tároljuk, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen vagy teraszon.

Hogyan készítsünk varrott textil arcmaszkot?

Szükséges anyagok:

– 2 db, kb. 25×15 cm méretű pamutszövet

– 2 db, 15 cm hosszúságú gumi (vagy befőttes gumi, hajgumi, esetleg zsinór vagy textil madzag)

– Tű és cérna

– Olló

– Varrógép

Elkészítés:

Vágjon ki 2 db, kb. 25×15 cm méretű négyszögletes pamutszövet darabot. Használjon olyan szorosan szőtt pamutot, mint a steppelt anyag vagy a pamutvászon. Ha nincs más, megteszi egy átlagos póló anyaga is. Illessze a két darab anyagot egymáshoz, a maszkot úgy kell varrni, mintha egyetlen darab anyag lenne.

A hosszabbik oldalakat hajtsa be kb. 6 millimétert és szegélyezze. Ezután a rövidebb oldalakat hajtsa be kb. 1,2 centit, és varrja le azokat.

Dugjon át egy kb. 15 cm hosszúságú, 3 mm széles gumiszalagot a maszk két oldalán levarrt szegélyekbe. Ezek lesznek a fülre akasztható hurkok. Használjon egy hosszú tűt vagy hajtűt, hogy átfűzze a gumit a szegélyen. Ha nincs gumiszalagja, használhat hajszalagot vagy gumis fejpántot is, ha pedig csak zsinór áll a rendelkezésére, akkor a kötők lehetnek hosszabbak, így hátul a fejen lehet majd megkötni.