Zeffer András: „Nem keresem a könnyű megoldásokat, de a szenvedélyem és a kitartásom besegít”

  05 Dec 2021

  • December 23-án, a magyar könnyűzene legnagyobbjainak részvételével rendezik meg a Mobilmánia Karácsonyi Nagykoncertjét a Budapest Sportarénában.

Az év egyik legrangosabb hazai könnyűzenei programjáról Zeffer Andrással, a rendezvény megálmodójával és szervezőjével beszélgettünk.

– Miben lesz az idei alkalom más, mint az eddigiek?

– Ekkora közös megmozdulás még nem volt 40 éve és valószínűleg az elkövetkező 40 évben sem lesz. Ez egy egyszeri és megismételhetetlen gálakoncert lesz. 40 hazai sztár és a Mobilmánia együttes több mint 3 és fél órában fog káprázatos látvánnyal, igazi rock színpadon együtt muzsikálni. Kékesi Bajnok László és én 1980-tól vagyunk együtt a P.Mobiltól, a Mobilmániáig. Éppen ezért ebből az időszakból választottuk ki azt a 40 dalt, amit nagyra becsült kollégáinkkal, pályatársainkkal előadunk ezen az estén.

– Mit jelent az ön életében, a pályáján ez a rendezvény? Mitől kedves a szívének?

– Már a próbákon is hatalmas élmény együtt lenni ennyi kiváló énekessel, zenésszel. A pandémia különösen rámutatott arra, hogy milyen törékeny a világunk, és hogy milyen fontos az összefogás. Sehol máshol nem érezhető ilyen szinten a tolerancia, az elfogadás, az összetartozás élménye, mint egy rock koncerten. Itt valóban nem számítanak a különbözőségek. Azzal, hogy a magyar rock szakma nagyjai összefogtak és együtt lépnek színpadra, még inkább példát mutatva erősítik az összetartozás fontosságát. Hihetetlen munka ennek megszervezése, logisztikája, technikai megvalósítása, így nem csak zenei pályafutásom, de zenekarvezetői mivoltom kiemelkedő mérföldköve is lesz.

– Ön hogyan élte meg az elmúlt két évet? Mi volt az Ön számára a pandémia negatív, illetve pozitív hozadéka? Mit tanult ebből a helyzetből?

– Az elmúlt két év a zenei szakmát különösen hazavágta. Ritka nehéz dolog 2 évig gyakorlatilag koncert nélkül, számottevő bevétel nélkül fenntartanunk a zenekarunkat, a zenészeinket, a hozzánk tartozó háttérmunkásainkat, szállítóinkat. A közönségnek azok a zenekarok, akik nem játszanak, gyakorlatilag nincsenek. Elszoknak a zenekaroktól, elszoknak a koncertre járástól, a színházaktól, moziktól. Pedig a pandémia jelenléte nagyon nyomasztó, és nincs, ami feloldhatná ezt a stresszt.

Én a karantén időszakban minden nap elénekeltem egy dalunkat a nappalimban lévő zongorámnál és ezt megosztottam a közösségi médiában. Meglepően sokan nézték, szerették. Később a Bajnok&Zefi 40 című jubileumi albumon dolgoztunk, amire 40 dalt játszottunk fel 40 neves kollégánkkal úgy, hogy szinte alig-alig találkoztunk, leginkább az online térben egyeztettünk, küldtük a zenei sávokat, felvételeket. Talán ez volt az egyetlen pozitív hozadéka a kényszerpihenőnek, hogy a dolgozószobámban összeállítottam egy házi stúdiót és azt megtanultam kezelni. Egyébként szeretek otthon lenni, eleinte ezt különösen élveztem, de a koncertek egyre jobban hiányoznak.

– A ’80-as évek elején kezdett zenélni, számos népszerű zenekar tagjaként találkozhattunk Önnel. Melyik időszakára emlékszik a legszívesebben vissza?

– Nyilván a jelen tűnik mindig a legnehezebbnek, a múltat megszépíti az idő, de minden időszakot nagyon szeretek. Az összes zenekarban maradandót alkottunk, emellett az utazások, a koncertek mind felejthetetlen élmények. Hihetetlenül hálás vagyok a sorsnak, hogy megélhettem és élvezhettem a 70-es és 80-as években a P.Mobilban azt a rajongást, amiről a mai zenekarok többsége csak álmodik. Később, a Tunyogi Rock Band időszakban ismerkedtem meg szövegíró szerzőtársammal, Horváth Attilával, akitől a zeneszerzői énem óriási inspirációt kapott. 2006-ban egy leukémia több mint egy évre kivont a „forgalomból”, de hál’ istennek felépültem, megalapítottam a Mobilmániát, ami attól kezdve a mindenem. Őrületes energiákat vagyok képes beletenni, mindig újabb ötleteim vannak, amiket többnyire meg is valósítok. Nem keresem a könnyű megoldásokat, de a szenvedélyem és a kitartásom besegít.

– Mi ébreszt Önben nosztalgiát? Mi hiányzik a mostani időszak zenei világából, amit évekkel, évtizedekkel ezelőtt, az akkori közegnek köszönhetően átélhetett?

– Amikor a Tabánban adunk koncertet, az emlékeztet a régi időkre, amikor tízezrek jártak a koncertjeinkre, és általában a zenekarok koncertjeire. Ma már kevés olyan produkció van, ahol ezt megélik a muzsikusok. De szerencsére, azért vannak még, és remélem, hogy lesznek is. A rockzene egy életérzés, egy stílus, ami az emberek mindennapjaihoz rendkívül közel áll. Ettől függetlenül lehet sokféle zenét hallgatni, szeretni, de zenészként nem nagyon tudom elfogadni, ha valaki több együttesben is tagként szerepel, vagy ha csak a divat miatt vált stílust. A mostani zenei világból nekem legjobban a tűz, a kitartás, a lázadás, a hála és a küzdeni akarás hiányzik, amiben nekem anno is és még a mai napig is részem van. De mindig örülök, ha új és tehetséges fiatal zenekarok jelennek meg a műfajban, mert ez ad reményt arra, hogy „vagyunk és maradunk még…”

– Legutóbb 2020-ban jelent meg albuma Bajnok & Zefi 40 címmel, amely egy jubileumi válogatáslemez. Van készülőben új kiadvány?

– Az Aréna-koncertünk után egy rövid pihenő következik, majd nekikezdünk a Mobilmánia soron következő stúdióalbumának elkészítéséhez. Ehhez már vannak dal ötleteink és a házi stúdióinkban el is kezdtük a dalok modellezését, megírását és hangszereléseit. 2022 decemberében szeretnénk megjelentetni.

– Milyen további tervei vannak a 2022-re, illetve a távolabbi jövőre vonatkozóan?

– A legfontosabb most 2021. december 23-án az Arénában tartandó jubileumi „40 év ROCK – 40 DAL – 40 ELŐADÓ” karácsonyi koncertünk. Nagyon remélem, hogy a pandémia eltűnik és végre újra sokat koncertezhetünk. 2022-ben márciustól május közepéig egy európai klubhálózattal szerződtünk, 20 koncertet fogunk adni hétvégeken. Németország, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Franciaország és Olaszország rock klubjai várnak minket. Addig készítjük az új lemezünk zenei anyagát. Nyáron már több nagyváros főterére van meghívásunk és természetesen nem maradnak el a Barba Negra Track hagyományos nagyszínpadi szabadtéri koncertjeink sem és az Agárdi Popstrand is vár bennünket, ahogy a Táborfesztivál is augusztusban. Ősszel stúdióba vonulunk, ahol fel kell játszanunk a lemezanyagot.

Addig is mindenkit nagyon nagy szeretettel várunk december 23-án, karácsony előestéjén a Papp László Budapest Sportarénába, ahova a jelenlegi rendelet szerint védettségi igazolvány nélkül, de maszk használattal lehet jönni, az ülőhelyekre szóló jegyekkel.

Budai Klára