Grecsó Krisztián: „Én mindig egyféle dolgot tudok és csinálok: mesélek”

  13 Dec 2021

  • Nemrégiben jelent meg a Pici Szív Tánczenekar Belefér egy pici szívbe című albuma, amelyen gyerekdalok szerepelnek 2-től 12 éves korosztály számára. Amellett, hogy a dalok Grecsó Krisztián verseire épülnek, a zenekarban is aktív szerepet vállal.

– Hogyan mutatná be a formációt? Kik, mikor és milyen céllal hozták létre?

– Kevés dolgot köszönhetek a Covidnak, de ezt a nagyszerű gyermeklemezt és műsort igen. A második hullám idején jelent meg a Belefér egy pici szívbe című gyerekverskötetem, és elküldtem Szabó Attila barátomnak egy példányt. Ő a Csík zenekar zeneszerzője és művészeti agya, és ő készítette a legendás slágerfeldolgozást, a Most múlik pontosan címűt is. És mivel a kötetben vannak slágerátiratok is, vagyis létező dalokra, a Most múlikra is írtam gyerekverset, úgy gondoltam, illik, ha Attila kap a könyvből. Karantén volt, ő meg túlzottan ráért. Bolondulás ellen, hogy tartalmasan teljen a nap, megzenésítette néhány gyerekversemet.

– Vagyis a véletlen hozta létre a zenekart?

– Zenekarról akkor még szó sem volt. Elküldte a dalokat, hogy örömet szerezzen vele. Én meg megmutattam a lányomnak. Akkora sikere volt, olyan sokat táncoltunk rá vele, hogy felhívtam Attilát, ezzel kezdeni kellene valamit. Neki meg beindult a fantáziája, és csak jöttek a dalok. Végül a 13 éves fia, Ábel is kedvet kapott, ő is megzenésített két verset, és én zártam a sort, egyet, a Bóbiták versét én magam faragtam dallá.

– És mi volt a terv velük?

– Hogy csinálunk egy zenés-táncos gyerekműsort. Megkértük Majorosi Mariannt, a Csík zenekar énekesét és Makó Pétert, a banda fúvósát, hogy csatlakozzanak. Eleinte csak arra készültünk, hogy megtáncoltatjuk a gyerekeket, játszunk velük, énekelünk és mesélünk. Ezt a műsort aztán a Várkert Bazár befogadta, Budán ott vagyunk otthon.

Valódi, tiszta hangzás

– Milyen dalok hallhatók az albumon? A szövegek milyen gondolatvilágot, üzenetet közvetítetek, illetve mire törekedtek a hangzás kialakításában?

– Játékos, mégis érzelmes dalok, nem félnek szépek lenni, de van humoruk, jókedvük is. Zenei és prozódiai értelemben is. Természetesen a zenei világ, hiszen népzenészekkel dolgozom együtt, kötődik a magyar népzenéhez, népdalokhoz, de csak kötődik, nem népzene ez, csak mondjuk úgy, ahogy a Kaláka építette hagyomány kapcsolódik a folklórhoz. Kizárólag valódi hangszerek szólalnak meg, sokféle fúvós és persze hegedű, tambura, citera, bőgő, gitár. De minden a valódi hangján, ahogy azt Isten adta. Tisztán, egyszerűen.

– Hogy látja, a mai gyerekekkel milyen írói-költői eszközökkel lehet megszerettetni a regényeket, a verseket? Önnek mi a módszere erre?

– A kicsik még nagyon nyitottak, viszont hamar rá is unnak mindenre. Mi sokat mozgatjuk őket, játszunk, táncolunk, énekelünk, vonatozunk. Kányádi mondta mindig, „vers az, amit mondani kell”. Mit ezen annyit módosítottunk, Sebő Ferenc rajongójaként, hogy vers az, amit dalolni kell.

Zene, vers, jókedv

– Mi a koncepciójuk a rendezvényeken? Hogyan lehet egy élő műsor során felkelteni és főleg fenntartani a gyerekek érdeklődését?

– Mariann sokáig óvónőként dolgozott és ő hozza a játékokat. Én mesélek, olvasok és ugratom a gyerekeket és a szülőket. Vagyis én konferálok, vezetem a műsort, Mariann tanítja a táncot, vezeti a vonatot, tanítja a dalt, a játékot. És közben árad a zene, a vers, a jókedv.

– Rendkívül színes a munkássága, írt verset, regényt, elbeszélést, szövegkönyvet, forgatókönyvet… Melyik műfajban találta meg igazán Önmagát? Melyik áll Önhöz a legközelebb?

– Ez mind egy gyökérről fakad. Zene és szó nincsenek meg egymás nélkül. Én egy költő vagyok, aki elmeséli, előadja, eldalolja a verseit. Mint Tinódi. Mint Viszockij. Persze csak a hagyományt emlegetem, nem merném magam hozzájuk mérni, de én mindig egyféle dolgot tudok és csinálok: mesélek. Csak mondom a magamét. Néha színdarabban, néha dalban, legtöbbször prózában.

Készül az új kötet

– Milyen feladatai vannak mostanában, min dolgozik jelenleg?

– Hamarosan jön az új prózakötetem, ami az első kötetemhez kötődik leginkább. Azóta nem írtam olyat, ami megszólította volna a Pletykaanyu szövegeit. Hát az új kötet, a Valami népi írásai megszólítják. Régi és mai történetek szövevényes találkozása. A kubikosok világa, a cselédek sorsa és a mai emberek vágyai.

– A közeljövőben hol lehet találkozni a Pici Szív Tánczenekarral?

– A grecso.hu-n van egy rendezvénynaptár, ott minden fellépést megtalálnak. A Várkert Bazárban rendszeresen fellépünk, ott mindig kereshetnek.

Budai Klára