Könyvajánlók

  12 Dec 2022

John P. Drummer: A Trianon-dilemma

A kaland folytatódik…

Bár a sorsdöntő csatát győzelemre fordították, hőseink a múltban ragadtak. Kénytelenek megbarátkozni egy olyan korral, mely évszázadokkal jár saját koruk mögött.

A beilleszkedés és a békés élet azonban nem tart sokáig. Hamarosan különös csapatba botlanak, akiktől nyugtalanító híreket kapnak a közelgő történelemről – és ennek fényében még az is bizonytalanná válik, áldozatos küldetésükkel valóban sikerült-e megelőzniük Trianon bekövetkeztét. Egyre inkább úgy tűnik: hőseink hiába más kor szülöttei, saját végzetüket nem kerülhetik el…

A folytatásregény ugyanazzal a sodró lendülettel és izgalommal vezeti tovább a történeten az olvasót, mint előzménykötete, A Trianon-küldetés. Milyen aggasztó dilemmával szembesülnek a katonák, és találnak-e rá végül megoldást? Helyére kerül-e a történelem folyama, vagy újabb megpróbáltatások várnak a magyar nemzetre?

Mindez kiderül A Trianon-küldetés című, nagy sikert aratott történelmi sci-fi regény folytatásából – mely ismét nem szűkölködik veszélyes küldetésekben és ádáz csatában, szívszorító és felemelő pillanatokban.

Paládi József: Vörös alkony

A kötet 35 éve íródott. Akkoriban, a szocializmus alkonyán a sikerekről kellett írni. Ám a gazdaság és a társadalom bajai egyre nyíltabban törtek felszínre. Az ország megtelt feszült várakozással.

Mi lesz a gazdaságban? A politikában? Sokan robbanástól, forradalomtól tartottak.

S mintha a mai életről olvasnánk. Az uralmon lévő párt most is korlátlan hatalommal rendelkezik, virágzik a korrupció, mérhetetlen pazarlás zajlik, nincs felelős semmiért. Folyamatosan veszik fel a külföldi hiteleket, az állam eladósodik, nő az infláció, a szegények még szegényebbek lesznek, mindennaposak a kilakoltatások. Becsületes munkából alig lehet megélni.

Akkor azt mondta egy szakszervezeti titkár: „Itt emberi tragédiák sorozata zajlik.   Sokan kiszakadnak a társadalomból, otthontalanok, gyökértelenek lesznek. Egy élet munkájával annyit sem tudtak elérni, hogy saját lakásuk legyen.” Úgy látszik, Magyarországon megállt az idő.

Paládi József: Rendőr Jutka és más történetek

Paládi József legújabb könyvében olvashatunk a gyermeki életet bemutató novellákat, találkozhatunk az erdőn dolgozó emberekkel, láthatjuk a sorkatonák kemény megpróbáltatásait, s a megaláztatásokat, amelyeket el kellett szenvedniük. A szerző kendőzetlenül, fájó őszinteséggel tárja fel az élet mélységeit. A lebilincselő, izgalmas elbeszélések hősei egyszerű emberek, mégis van bennük valami különös, varázslatos, amiért oda kell rájuk figyelni.

A címadó novella egy fiatal lányról szól, akinek rendőr alezredes az apja, ezért nehezen tud ismerkedni, barátkozni. Egy éjszakát a pályakezdő újságíró ágyában tölt, mert nem akar hazamenni, de az ártatlanságát nem veszíti el. Ezt az igazságügyi orvostani intézet vizsgálatával kell bizonyítaniuk.

Megismerhetjük az elvált férjek sörözőjének vendégeit, egy afrikai apától származó magyar fiú üldöztetését, egy újságíróból lett temetkezési vállalkozó üzleti sikereit. Az olvasmányos, fordulatos novellák jó szórakozást kínálnak.