Közeleg a Blaha Lujza tér felújítása

  15 Feb 2021

  • Ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Palotanegyed kapuja, a Blaha Lujza tér.

Az ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg, jelenlegi méltatlan állapotából a pezsgő városi élet központja lesz. A 2021 tavaszán kezdődő kivitelezés várhatóan másfél évig tart.

A térfelújítás kiviteli tervei 2019 végére készültek el, de az utolsó hatósági engedély 2020 júniusában érkezett meg. Időközben a 2017-ben kezdett projekt és kapcsolódó beruházások költsége 4.8 milliárd forintra nőtt, ami túlterhelte a főváros költségvetését. Ezért az önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel a városháza részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a fővárosi beruházási portfóliójának forráscsökkenésére. A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársainak segítségével, valamint szakági tervezők és felelősök közreműködésével dolgozta ki a tervmódosítás szempontjait.

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja nem változott, ez a tér élhetőségének javítása. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes, gyalogos és zöld köztér, csomópont legyen. Minőségi térépítészeti megoldások állítják vissza a tér szellemi és kulturális örökségét, hoznak létre barátságos zöld- és gyalogosfelületeket, megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózatot és parkolókat.

Fotó: jozsefvaros.hu