Megéri a közösségi közlekedést használni

  27 Sep 2021

  • A folyamatosan emelkedő benzinárak megnehezítik az autóval közlekedők életét, és jelentős anyagi terhet rónak rájuk. A BKK legújabb kampányán túl több érv is a közösségi közlekedés mellett szól.

Akár 45 percet is nyerhetnek utazásuk során azok, akik a fővárosi közösségi közlekedést választják az autó helyett. A kötöttpályás közlekedésnek és a több helyen kialakított buszsávoknak köszönhetően nem kell az egyre fokozódó autós forgalomban vesztegelnie annak, aki a BKK járatain utazik. Emellett pedig jóval kedvezőbb buszon, vagy villamoson utazni, hiszen a bérlet- és jegyárak 8 éve nem változtak, ellenben az üzemanyagárakkal. Budapesten a parkolásnak is díja van, ami plusz kiadást jelent az autóval közlekedőknek, nem beszélve arról, hogy bizonyos esetekben akár 10-15 perccel nőhet az utazási idő egy parkolóhely keresésével.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 2021. szeptember 2-tól a 14 éven aluliak ingyenesen utazhatnak a BKK járatain. Ez még egy érv a közösségi közlekedés használata mellett, amely a szülőket is ösztönözheti arra, hogy az autóról a BKK szolgáltatásaira váltsanak, és így kísérjék el gyermeküket az iskolába.

A Budapesti Közlekedési Központ azt javasolja, hogy aki csak teheti, vegye igénybe a közösségi közlekedést. Ezzel a döntéssel nem csak a kiadásokat lehet enyhíteni, hanem a főváros szén-dioxid terhelése, a forgalmi torlódások száma is csökkenhet, ami zöldebb és élhetőbb környezetet biztosít az itt élők számára.

Fotó: bkk.hu