Ne halogassuk a gumicserét!

  14 Nov 2021

  • Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, érdemes téli gumira váltani, mert 7 °C alatt megkeményedik a nyári gumik anyaga, ezáltal jelentősen veszítenek tapadásukból.

Sokkal korábban nem célszerű a téli gumi használata, hiszen a meleg aszfalton gyorsan kopik, sokat fogyaszt és a közlekedés biztonságára is hatással van. A hőmérsékleten kívül az autózási szokásainkat is érdemes figyelembe venni, ugyanis aki rendszerint hajnalban indul útnak vagy késő este használja gépjárművét, annak hasznos lehet korábban is a téli gumi használata, hiszen ősszel a reggeli és esti órákban a hőmérséklet rendszerint az átlagnál is alacsonyabb.

A gumiabroncsoknak egymástól nagyon eltérő útviszonyok között kell helytállniuk a különböző évszakokban. Nyáron a vizes és száraz, gyakran forró útfelület jelent kihívást. Télen gyakran csúszós, nyálkás, fagyos vagy hókásás utak jellemzők hóval és jéggel. Az aszfalt hőmérséklete is tág határok között mozog, olykor a szélsőségeket sem nélkülözve.

Fontos a megfelelő mintázat kiválasztása. Nem mindegy a gumiabroncsok anyaga sem: fagyos útfelületen előnyös a rugalmasságát alacsony hőmérsékleten is megőrző, lágyabb gumikeverék, ellenben ugyanez nyári hőségben felpuhulva gyorsan kopik.