Száműzzük a betolakodókat a lakásból – bolhának és csótánynak nincs helye!

  07 Nov 2021

  • Ha otthonunkban bolhával vagy csótánnyal találkozunk, érdemes az eltávolításukhoz hozzáértők segítségét kérni.

A legtisztább otthonokban is előfordulhat, hogy megjelenik a bolha. Az ugráló élősködőket mi magunk is észrevétlenül bevihetjük a ruházatunkon vagy éppen a cipőnk talpán.

A bolhák jelentős része a lakásban – a szőnyeg bolyhaiban, a takaró szöveteiben, a parketta repedéseiben, heverőkön, a kutyaházban, az autóban… és még számos helyen – megbújva él.

Apró méretű, fekete-sötétbarna színű élősködők, a szőrszálak között megbújva, legtöbbször házi emlősállataink vérével táplálkoznak.

Ha kiderül, hogy bolha fészkelte be magát az otthonunkba, elsődleges a háziállatok bolha ellenes kezelése, valamint a lakás teljes, alapos takarítása, fertőtlenítése. Mindezt megtehetjük házilag is, számos készítményt találunk a boltok polcain erre a célra, azonban, ha biztosra szeretnénk menni, a probléma megoldását bízzuk szakamberekre.

Fertőzést terjeszthetnek a csótányok

A csótányok kerülik a fényt, rejtett életmódot folytatnak. Mindenevők, viszont az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig életben maradnak. Folyadékigényük igen nagy, a szomjazást nehezen viselik, víz hiányában napok alatt elpusztulnak. Az épületen belül csővezetékek mentén is terjedhetnek. Fontos, hogy mielőbb szabaduljunk meg tőlük, mert fertőző betegségek kórokozóit terjeszthetik. Táplálékukat keresve az élelmiszereket nemcsak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben azokat szennyezik is, sőt jelentős mértékű elszaporodásuk következtében fogyasztásra teljesen alkalmatlanná tehetik. Nagy fertőzöttség esetén bűzmirigyeik által kellemetlen szagot áraszthatnak és ürüléküket a különféle felületeken hagyva jellegzetes szennyezést okoznak.

A csótánymentesítésre számos eljárás létezik, többek között csapdák kihelyezésével, tartós méregmező kialakításával, hidegködképzéssel, porozószerek használatával rövid időn belül kiküszöbölhető a jelenlétük által keletkezett probléma.