Vegyesek a napelemekre vonatkozó építési szabályok Budapesten

  14 Nov 2021

  • A Fővárosi Önkormányzat a „Budapest – Nappal hajtva” elnevezésű projektje keretében összegyűjtötte és megvizsgálta a napelemek telepítésére vonatkozó kerületi szabályokat és fővárosi szintű szabályozást.

A részletes elemzés elérhető a Főváros honlapján, amely szakembereknek, önkormányzatoknak és a lakosságnak is segítséget nyújt a szerteágazó szabályokban való eligazodáshoz. A „Budapest – Nappal hajtva” projekt elsődleges célja a fennálló akadályok lebontásával elősegíteni a napelemek gyorsabb terjedését Budapesten.

A Fővárosi Önkormányzat 2020-ban végzett reprezentatív felmérése alapján úgy tűnik, a budapestiek szeretik a napelemeket. A megkérdezett lakosok 98%-át egyáltalán nem zavarja a fővárosi tetőkön elhelyezett napelemek látványa, 1% csak a történelmi belvárosban tartja zavarónak, további 1%-ot pedig bárhol zavar. A napelemek egyre olcsóbbak, ezért a lakosság körében is egyre népszerűbbek: a következő három éven belül energetikai felújítást tervező budapesti háztartások kétharmada napelemet is szeretne telepíteni. Arányuk a kertvárosi részeken élők között a legmagasabb (74%), de a történeti belvárosban is jelentős (55%).